Podsumowanie programu Trzymaj formę - GIMNAZJUM W DZIADOWEJ KŁODZIE

Idź do spisu treści

Menu główne:

Podsumowanie programu Trzymaj formę

Wydarzenia 2017/2018

Podsumowanie programu Trzymaj formę


18 maja 2018roku w naszym gimnazjum podsumowaliśmy realizację programu „Trzymaj formę”
Celami programu były: zapoznanie uczniów z prawidłowo zbilansowana dietą, talerzem zdrowia, rolą podstawowych składników odżywczych, rozkładem posiłków w ciągu dnia, wartością energetyczną składników odżywczych, ze znaczeniem aktywności fizycznej;
Sposobami realizacji były: pogadanki, prezentacje, analiza materiałów, zbieranie danych, konkurs, wystawa plakatów, ćwiczenia fizyczne, zajęcia warsztatowe na kółkach i technice, degustacje. Cele realizowano w  czasie zajęć obowiązkowych ( lekcje biologii, techniki, wychowania fizycznego i godziny wychowawcze) oraz podczas zajęć kółka ekologicznego i zajęciach sportowych;
Wykonano następujące działania:
• Przeprowadzono wśród uczniów klas 2-3  ankietę badającą przyzwyczajenia żywieniowe i aktywność fizyczną.
• Zapoznano z rolą podstawowych produktów spożywczych, rozkładem posiłków i wartością energetyczną (na biologii w kl. drugich);
• Zapoznano z broszurą Trzymaj formę (aktywność fizyczna, warzywa i owoce, mleko, produkty zbożowe, białkowe, tłuszcz, sól, woda – godziny wychowawcze );
• Zapoznano uczniów ze znaczeniem aktywności dla zdrowia ( testy wydolności i sprawności, różnorodne ćwiczenia na zajęciach wychowania fizycznego - w klasach 2 -3 oraz organizacja szkolnych zawodów; przygotowywanie uczniów do udziału w zawodach i turniejach międzyszkolnych z piłki nożnej, koszykówki, piłki siatkowej, tenisa ziemnego i stołowego; stworzenie oferty zajęć do wyboru na lekcjach wychowania fizycznego - odbywały się zajęcia z badmintona, aerobiku, tańca; organizacja dodatkowych zajęć ruchowych, konsultowanie z rodzicami propozycji zwiększenia aktywności fizycznej);
• Zapoznano rodziców ze znaczeniem żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowia;
• Przeprowadzono konkurs plastyczny – PLAKAT - JEDZ KOLOROWO,  ULOTKI – WARZYWA I OWOCE oraz gazetka klasowa ZDROPWE ODŻYWIANIE (w kl. 2-3)
• Przygotowywano w klasach drugich  SNIADANIE Z WYCHOWAWCĄ.  
• Przygotowywano prawidłowe jadłospisy, zdrowe przekąski, desery i wypieki, prezentacje i degustacje ( na technice, godz. wychowawczych i imprezach szkolnych);
•  Przeprowadzono konkurs na opracowanie graficzno-tekstowe dotyczące  żywienia (w kl. 2-3)nt.  anoreksji ,bulimii i otyłości; różnorodności przypraw; wpływu soli kuchennej na organizm człowiek; substancji słodzących.
•  Dodatkowo na zajęciach kółka chemiczno-ekologicznego przeprowadzono zajęcia dotyczące: detergentów, substancji konserwujących żywność, tworzyw sztucznych czyli opakowań dla żywności, trucizn – alkohol i nikotyna, metali  toksycznych w środowisku;
• Na zajęciach z techniki w kl.  2 wprowadzono podstawy tworzenia zdrowej diety, zasady komponowania posiłków, analizowano rodzaje i jakość żywności, polskie obyczaje kulinarne, zasady przechowywania produktów żywnościowych i robienia zakupów;
• Podsumowano działania w postaci wystaw i degustacji potraw z warzyw i owoców połączonych z wystawą plakatów i ulotek o tematyce żywieniowe oraz konkursów nt. drzew , owoców i owadów pożytecznych ;
•  Współpracowano z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Dziadowej Kłodzie, z Gminnym Ośrodkiem Zdrowia, Gminną Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego